Műtrágya kereskedelem

Tápanyag információ                                                                                                      

A műtrágyák szakszerű, talaj- és  növényvizsgálatokra alapozott felhasználásával az időben felismert tápanyaghiány illetve -túlsúly tünetek valamint azok hatása jelentősen mérsékelhető illetve megszüntethető.

FŐBB MŰTRÁGYAFAJTÁINK:

Mészammonsalétrom

A mészammonsalétrom gyors és tartós hatást biztosító szilárd műtrágya, amely alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára alkalmazható.

Hatóanyaga: 27 % N, amelyben azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén. Dolomit tartalmánál fogva 7 % CaO és 4,5 % MgO tartalommal rendelkezik. A kalcium-tartalom mérsékli a talajsavanyodást, ezért különösen ajánlott savanyú talajok kezelésére.

Karbamid

A karbamid a legkoncentráltabb szilárd nitrogénműtrágya, amely közepesnél nem savanyúbb, illetve semleges talajokra ajánlott alaptrágya. Használata főként az élénk mikrobiológiai tevékenységű talajokra javasolható.

Hatóanyaga:46 % N, amid-nitrogén formában.

A karbamidban lévő amid-nitrogén viszonylag lassú kémiai átalakulás során válik felvehetővé a növények számára. Az átalakulás során képződő ammónium-ionok a talajkolloidokon megkötődve, ellenállva a nitrogén kimosódásának hosszú távú nitrogénhatást biztosítanak.   

UAN oldat

Az UAN oldat folyékony nitrogénműtrágya, karbamid és ammóniumnitrát vizes oldata. A gabonatermesztésben és az öntözéses növénytermesztésben kiválóan alkalmazható permettrágya.

Hatóanyaga: 28 % N, amelyből 14 % amid-nitrogén, 7 % ammónium-nitrogén, 7 % nitrát-nitrogén formában van jelen.

KOMPLEX műtrágyák

NPK 15:15:15– Univerzálisan alkalmazható alaptárgyaként ősszel és starter műtrágyaként tavasszal a talajmunkák előtt kiszórva, szántással a talajba dolgozva. Magas tápelem tartalma miatt tárolása, kijuttatása gazdaságos.

PK 10:24– Igen magas PK hatóanyag tartalmú termék, ajánlott foszfor és káliumigényes kultúrák (cukorrépa) őszi feltöltésére, nitrogént kevésbé igénylő őszi kultúrákra vagy korábban csak nitrogén trágyázásban részesült talajokra.

Mindegyik komplex műtrágyafajtának létezik mikroelemekkel kiegészített változata is.

 

 

A weboldal dizájnját a Fényművek 2007 Bt. tervezte.